Home Forum drużyny
Welcome, Guest
Please Login or Register.    Lost Password?

kultura musi być! :)
(1 viewing) (1) Guest
Go to bottomPage: 1
TOPIC: kultura musi być! :)
kultura musi być! :) 7 Months, 3 Weeks ago Karma: 1
kiedyś był tu wątek o różnych wydarzeniach kulturalnych... i o filmach polecanych. Ale umarł śmeircią samotną, jak i ten muzyczny:P ale postanowiłam odświeżyć-jeśli ktoś z Was będzie słyszał coś o fajnej akcji warszawskiej-wklejajcie informacje tutaj:)

Przydatne linki, może kogoś zainteresuje...?

rewizjewarszawa.pl

watchdocs.pl

kinoterapia.pl

Wiem, czasu brak - mi także, ale może ktoś z Was jednak skorzysta... Żałuję, ale watchdocs u mnie odpada, a wiele filmów naprawdę wartych obejrzenia!
Kaja
Admin
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
The administrator has disabled public write access.

Re:kultura musi być! :) 6 Months, 2 Weeks ago Karma: 2
Chciałam coś o filmach skrobnąć. Nie jestem jakimś supermegaznawcą ani pasjonatem, ani kinomanem, ale kino na mnie bardzo działa i je lubię.

Kilka słów o dwóch filmach, które teraz są w kinach i które warto obejrzeć. Tak myślę i tak wnoszę z tego, co słyszałam, widziałam, czytałam na ten temat. Po pierwsze "Parnassus" Terry'ego Gilliama. Wielkie dzieło wyobraźni, szaleństwo, baśń. No i świetni aktorzy. Ostatnia rola Heatha Ledgera, który zmarł w trakcie zdjęć i jego rolę dokończyli jego trzej przyjaciele-aktorzy: Collin Farrell, Jude Law i Johnny Deep. Reżyser i aktorzy mieli wiele dylematów, nie wiedzieli, czy kończyć ten film, ale ostatecznie się zdecydowali. Jest w filmie taka kwestia, w której Parnassus czyli Christopher Plummer mówi, że historia pokazywana w jego teatrze to opowieść o niespodziewanej śmierci. Aktor nie chciał tego wypowiadać, ostatecznie jednak ta kwestia w filmie została.

Czytałam fajny wywiad z Gilliamem, gdzie opowiada on o tym, jak bardzo zżył się z Ledgerem, że traktował go jak syna, o klątwie, o której mówi się w odniesieniu do niego i jego filmów (podczas kręcenia różnych filmów zdarzały się przykre czy nawet tragiczne sytuacje), no i o sobie, o dzieciństwie. Film szalony i piękny.

Drugi film jest polski i mam nadzieję, że w najbliższym czasie go obejrzę, bo nie mogę się doczekać... Bardzo lubię polskie kino i uważam, że wbrew pozorom nie jest z nim tak źle. W ostatnich 3-4 latach pojawiło się naprawdę całe mnóstwo dobrych filmów. To, że są one polskie jest ważne, bo dzięki temu te filmy są nam bliskie. Jasne te światowe, te najlepsze, są uniwersalne, ale w tych jest coś mojego. No a ten film to poezja - miłość, młodość, muzyka, szaleństwo, wolność. Widziałam kilka razy poprzedni film tego reżysera Jacka Borcucha (to aktor, który w pewnym momencie przerzucił się na reżyserię, co mu wyszło na dobre) "Tulipany" i zrobił na mnie duże i dobre wrażenie. Tamten był o miłości ludzi dojrzałych, ten jest o miłości młodych. Myślę, że oba równie dobre. "WCK" jeszcze nie widziałam, ale znów czytałam, słuchałam, itd. Bardzo dobre recenzje zbierają młodzi aktorzy - Olga Frycz i Mateusz Kościukiewicz. Zobaczymy, ale zapowiada się rewelacja.

To oglądajcie. Poza tym polecam Lunę i Muranów w poniedziałki. Bilety po 5 i 10 zł.

Bye.
kaś
Expert Boarder
graph

Re:kultura musi być! :) 6 Months, 2 Weeks ago Karma: 2
Kurcze,

jak patrzę na ten zwiastun, to żałuję, że nie urodziłam się nad morzem, polskim morzem. Naprawdę. Może jednak tam jest moje miejsce. Gdańsk?
kaś
Expert Boarder
graph

Go to topPage: 1
Moderators: Kaja, fiordecka

Czytaj też...

Designed by Templatka.pl